Spraakwater - De foodarcheoloog

Lezingen in de bib

Jeroen van Vaerenbergh geeft een unieke lezing over eten waarbij je de geschiedenis voelt, ruikt en proeft. Als kind kon hij al moeilijk kiezen, kok of archeoloog worden. Tegenwoordig heeft hij deze twee voorliefdes met elkaar weten te verenigen tot ‘De Foodarcheoloog’.

De oudste keramiek potten uit de Belgische grond vertellen bijvoorbeeld veel over de eetgewoontes uit de steentijd. De vetresten van vis die hierin te vinden zijn wijzen erop dat in een bepaalde periode van het jaar de zalm onze rivieren opzwommen, werden gevangen en gegeten. Men gebruikte wat in dat seizoen, op dat moment voor handen was. Het kweken of telen van ingrediënten gebeurde toen nog niet. Zo bepaalt Jeroen van Vaerenbergh de bereidingswijze en producten van de gerechten.

Tijdens een food-beleef-lezing, waarbij smaak, geur en gevoel centraal staan, onthult de Foodarcheoloog een tijdloos verhaal over puurheid, traditie, ambacht, duurzaamheid, diversiteit, zintuiglijkheid en traagheid. Maak kennis met het verloren gewaande verhaal van het dagelijks overleven van onze voorouders. Een verhaal over duur en puur, actueler dan ooit.

Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • Vvk: 6 euro
  • Kassa: 8 euro
  • Abonnement (vijf lezingen): 26 euro
locatie
  • Bibliotheek Viswater
  • Tongerlostraat 2
  • 2040 Berendrecht

Extra

Ontdek onze abonnementsformule!

Naast de normale ticketverkoop per lezing kan u kiezen voor een abonnement. Hiermee geniet u van vijf lezingen voor een voordeeltarief (u betaalt slechts € 26 in plaats van € 30). Inschrijven kan tot en met 6 september.

bekijk ook

Spraakwater - Fleur van Groningen

Lezingen in de bib

do 4 okt 2018 - 20.30 uur

Columniste en cartooniste Fleur van Groningen is hoogsensitief. Wat dat precies is en hoe ze daarmee omgaat, beschrijft ze in haar boek 'Leven Zonder Filter' en deze lezing.

Spraakwater - Stijn Meuris

Lezingen in de bib

do 1 nov 2018 - 20.30 uur

Stijn Meuris was ooit bibliothecaris maar is nu vooral journalist, muzikant, regisseur en verhalenverteller. Tijdens deze intrigerende lezing vertelt hij kleine verhalen over de grote Eerste Wereldoorlog in België.