Groot verjaardagsfeest voor 200 jaar Buitenmolen

Evenement

Dit jaar bestaat de Berendrechtse Buitenmolen 200 jaar. Dat vieren we met een familiefestival met muziek, ambachten, kinderanimatie, een wandelroute en lekker eten & drinken.

Het terrein rond de Buitenmolen wordt op zondag 15 mei een gezellige markt. Leden van vzw Blidscap tonen je er hun ambachten. Ook komen er kramen met vers bereide en lokale producten. Op de aanpalende weide is er de hele middag folkmuziek om op te dansen of naar te luisteren vanop het grote terras. Daarnaast is er een speelzone met kinderanimatie en strobalen.


Molen in de kijker

Een wandelroute van 8 km, op papier of op je smartphone, brengt je op bijzondere plekken die met de verdwenen molens van de polderdorpen te maken hebben. En 4 unieke postkaarten, die de geschiedenis van de molen tonen, zorgen voor een permanent aandenken aan het feest. Uiteraard kan je die dag ook de Buitenmolen bezoeken, meer te weten komen over de geschiedenis en de werking, en is er elk uur een geleid bezoek door molenaar Jorn!


Ambachtenmarkt

Blidscap uit Zandvliet komt volgende ambachten demonstreren: pottenbakken, weven, kantklossen, bloemschikken, jongerencrea en handwerk. Hoefsmid Wesley Van Reusel komt zijn kunde tonen. Daarnaast staat 't Klepperke uit Hoevenen er met de zelfgemaakte geitenkaas, en ook imker Eddy Janssens is er met zijn eigen honing. De schminkstand voor de kinderen is ook op de markt terug te vinden.


Lekker eten & drinken

In de eetzone staat het pastakraam van Eetcafé De Molen opgesteld met de heerlijkste pasta pollo, pasta frutti di mare en pasta bolognese voor 8 euro per portie. Daarnaast is er ook het barbecuekraam van 'Rook & vuur'. En het ijskraam met het artisanale ijs van Crème Katrien met de smaken vanille, chocolade, mokka en aardbei. De grote buitentoog staat centraal op het festivalterrein opgesteld. Van daaruit slenter je met je drankje naar de ambachtenmarkt of naar het deels overdekte terras op de aanpalende weide. De drank- en eetkramen blijven nog open als het muziek- en animatieprogramma tegen 19 uur afgelopen is.


Kinderanimatie

De kinderen kunnen zich een hele middag amuseren met de draaimolen, de strobalen, het ballenbad, de volksspelen en de ballonnenclown.


Muziek

Na de verjaardagsspeech door de districtsschepen voor cultuur is het eerst de beurt aan Koninklijke Fanfare Willen Is Kunnen uit Berendrecht om de Buitenmolen muzikaal in de bloemetjes te zetten. Daarna is er een hele middag folkmuziek. Vanaf 13.15 uur wordt er gedurende 1 uur een aantal folkdansen aangeleerd tijdens een dansinitiatie voor jong en oud. Daarna komen er 3 balgroepen die dansritmes spelen die al tientallen jaren oud zijn, maar allemaal in een eigen en hedendaags kleedje.


Programmaoverzicht

 • 12 uur: opening terrein met drank- en eetkramen, ambachtenmarkt, kinderanimatie, molenbezoeken en wandelroute
 • 12.30 uur: verjaardagsspeech en optreden Koninklijke Fanfare Willen Is Kunnen
 • 13.15 uur: dansinitiatie voor alle leeftijden door Frisse Folk
 • 14.30 uur: Twalseree - deze gezellige folkgroep viert zijn dertigjarig bestaan
 • 15.30 uur: prijsuitreiking tekenwedstrijd
 • 16 uur: Naragonia quartet - deze topgroep werd genomineerd voor beste balgroep en beste folkalbum 2021
 • 17.30 uur: Novar - stomend internationeel bezoek van deze Frans-Belgische groep
 • De drank- en eetkramen blijven langer geopend.

Tekenwedstrijd

Voor deze 200ste verjaardag nodigen we alle kinderen van het district uit om de molen van hun dromen te tekenen. Kinderen die naar school gaan binnen het district krijgen hiervoor tekenplaten via de school. Woon je in het district maar gaat je kind elders naar school? Haal dan je tekenplaat op in het vrijetijdscentrum of bib Viswater. Je kan je tekening binnenbrengen tot en met 8 mei. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het feest.


In samenwerking met: Eetcafé De Molen, Blidscap vzw, vzw Buitenmolen, Sereni De Polder


Terreinplan

Terreinplan van de molenweide.

Praktisch

prijzen
 • Gratis
locatie
 • Buitenmolen
 • Zandvlietsesteenweg 1b
 • 2040 Berendrecht

Extra

Er komt een extra grote fietsen- en mindermobielenparking op de parking van Sereni, Zandweg 1. Andere auto's kunnen parkeren aan de parking aan de sporthal, Zandweg 4.